Klassiska konserter i Sverige

Sverige är ett land dit många av världens största artister kommit att uppträda genom åren. Vi tänkte här berätta om ett par av de vi tycker är de allra coolaste, bästa och uppmärksammade.

Bruce Springsteen, Ullevi 2012

Bruce Springsteen är något av en nationalhjälte i Sverige fastän han till nationaliteten är stolt amerikan. Många är det som har minnen knutna till Springsteens musik, exempelvis en hel generation av fotbollsintresserade tänker förmodligen på Ravellis straffräddning från 94 när de hör Clarence Clemons fantastiska saxsolo ur Jungleland. Och just Jungleland är en låt som var lite extra speciell denna kväll i juli 2012 på Ullevi.

Några månader tidigare så hade upphovsmakaren Clemons gått ur tiden och låten hade därefter inte spelats. ”The Big Man” hade ett lite extra kärt förhållande till Sverige, något som Springsteen under konserten förkunnade med orden ”Thank you for giving him a home. This is for The Big Man”, varpå tonerna till Jungleland började ljuda och gjorde en annars redan makalös konsert fullkomlig. Nämnda solo spelades för övrigt av Clarence Clemons brorson Jake på ett fantastiskt sätt. Läs mer om denna oförglömliga konsert här.

Iron Maiden, 2008, Ullevi

När man pratar om Bruce Springsteen så brukar man snacka om ”a stadium wrecker” och syfta till låten Twist and shout och två konserter på Ullevi under 1985 då arenan gungade så mycket att man fick besluta om ombyggnation för att inte en allvarlig olycka skulle ske. Om vi säger så, så var detta tur att det gjordes med tanke på den konsert som benämnts som världsbäst. Iron Maiden spelade 2008 på Ullevi låtar från fyra av sina 80-talsskivor och man gjorde det inför 60 000 människor i total eufori. Ett drag som sällan skådats och förmodligen bara uppbådats tidigare av nämnde Springsteen.

Bäst för kvällen var den låt som i Maidenkretsar ofta benämns som den kanske bästa låten i världen, Hallowed be thy name. Håret reser sig i nacken då Dickinson sjunger om den dödsdömde fångens sista timmar.