Musikupplevelser

Det finns en del saker i livet som kan vara väldigt omvälvande. Självklara exempel på sådant är förstås att bli förälder, att träffa den stora kärleken eller att vinna högsta vinsten på något annat. Musik är ett annat.

Att jämföra något som trivialt som musik med att bli förälder kanske för någon låter löjligt, men faktum är att en musikupplevelse i stunden kan nå oanade höjder. Sen ska det förstås nämnas att föräldraskap är ju något bestående som man förhoppningsvis får njuta (mer eller mindre) av resten av livet.
Musikupplevelse

När musik berör vårt innersta

En som forskat i ämnet musikupplevelser är Alf Gabrielsson som i en intervju med SvD berättar att han samlat 1300 olika människors helhetsupplevelser av musik, en forskning som enligt honom är den enda i världen i sitt slag. För att exemplifiera hans forskning så tänkte vi visa ett citat hämtat ur nämnda SvD-intervju:

”Då hände det. Undret. Det verkade som om jag satt i en väldig ljusglob, fylld med musik. Allt det jordiska omkring mig var fullständigt försvunnet. Prasslet med papper, hostningar och skrapningar var borta. Jag var ensam med musiken, fylld av lycka, omedveten om allt annat omkring mig.”

Vi tycker att detta är ett perfekt sätt att uttrycka de känslor som musik ibland kan uppbåda inom oss. I precis den där stunden, under den där låten, vid den konserten så stannade världen upp och inget annat existerade utom musiken. Måhända kan det låta lite pretentiöst att uttrycka sig på detta sättet, men å andra sidan, hur uttrycker man sådana känslor opretentiöst?

Nästa upplevelse

Nu är detta knappast något som är unikt bara för ett fåtal människor, de allra flesta av oss har nog en härlig musikupplevelse i minnet. Men är du en av de som inte har detta ännu så rekommenderar vi att du tar en titt på utbudet av kommande konserter och ser över möjligheten att få se din favoritartist uppträda och ta med dig på en minnesvärd musikalisk resa.